Видове декорации за аквариуми

Home/Публикации/Статии/Видове декорации за аквариуми
  • декорации за аквариуми

Красотата на един аквариум, независимо от големината и местоположението му, е немислима без декорация. Още повече, че тя е необходима за самите обитатели вътре в него – най-често рибки, а защо не и други красиви водни създания. Най-общо, декорациите за аквариуми се делят на два вида: естествени и изкуствени. И двете категории си имат своето предназначение за общия вид на аквариума и неговата правилна функция.

За да декорирате аквариума си с подходящи елементи, предварително трябва да сте избрали стила и визията, която бихте желали аквариумът да показва: какъв изглед да наподобява, какви естествени растения да има в него, както и да съобразите всичко това с преобладаващия цвят на рибките. След като сте си отговорили на тези въпроси, можете да пристъпите към декориране на аквариума. Важно е осигурите на рибките среда, максимално близка до естествената им.

Естествени декорации за аквариуми

Грунд или морски субстрат за дъното

– без него не може. Той представлява основата, върху която се добавя всичко останало. Грундовете, независимо от цветовете, които са разнообразни, са съставени или от камъчета, коралови парчета и други, или са фини, от глинест произход. Произведени са от нетоксична епоксидна смола. Всеки грунд се препоръчва за конкретен вид рибки.

При морските субстрати има още по-голямо разнообразие на цветове, тъй като основната им съставка е цветна епоксидна смола.

Корени

– също представляват съществен елемент. Мангрови, Мопан, Азалия или други видове, аквариумите без тях просто не могат.

Скали и камъни

– те също са задължителни елементи от естествената декорация на аквариума.

Грундовете, корените, скалите и камъните могат да бъдат закупени поединично или в комплекти, съдържащи елемент от всеки вид.

Изкуствени декорации за аквариуми

По правило, при тях вариантите са много повече. Могат да се разделят по следния начин:

Декорации, наподобяващи предмети

– кораб, замък, меч, ковчеже и много други.

Изкуствени растения

– естествените растения са абсолютно необходима декорация за всеки аквариум, а изкуствените просто допълват пейзажа, който желаете да създадете.

Фон за аквариума

– добре е той да бъде в цветови унисон с останалите декорации в него.

3D гърб за аквариума

– с този тип фон той ще изглежда несъмнено по-привлекателен както за наблюдаващите го, така и за обитателите вътре в него.

Интерактивни декорации

– аератори, осветления, гъвкава въздушна завеса с LED осветление – всички те са безопасни и нетоксични, невлияещи на биологичния баланс в аквариума.

С помощта на естествени и изкуствени декорации за аквариум, създайте за рибките максимален комфорт и най-приятна атмосфера, а за вашите очи – неповторима визия и прелест, с която да релаксирате и успокоявате погледа си.

февруари 4th, 2019|Публикации, Статии|