Професионални GPS навигации

Home/Публикации/Статии/Професионални GPS навигации
  • Професионални GPS навигации

Животът на всеки човек редовно налага той да стигне от точка А до точка Б, но невинаги пътят е познат… Или ситуацията е точно обратното – човек знае къде да отиде и как, но няма представа къде се намира.
В такива случаи идват на помощ професионалните GPS навигации.

Какво представлява GPS?

Това съкращение означава Global Positioning System – глобална система за позициониране. Първоначално тя е планирана като система, определяща точното местоположение на обект за военни цели. Състои се от няколко десетки изкуствени спътника на планетата Земя, покриващи със сигнали почти цялата ѝ повърхност и неограничен брой GPS приемници. Схемата на работа на GPS приемника е проста – всеки сателит покрива своя зона от планетата, а GPS приемникът получава сигнал от поне три сателита и определя собствените си координати въз основа на времевите закъснения на сигнала от сателита към GPS приемника. Като правило, това е много полезно устройство за шофьори, алпинисти и за хора, които професионално се занимават с навигация.

Кои са най-често използваните GPS навигации в съвременния живот?

Компактни
Това са устройства, които са малки и са предназначени предимно за мобилна употреба – могат да се носят дори в джоба (Garmin inReach) или са просто като часовници.

Автомобилни
Те са специално предназначени за шофьорите и имат сравнително голям дисплей, доста често са оборудвани с външна антена, но може и да се купи антена отделно. Като правило, те могат да бъдат както вградени, така и преносими. Например, новият модел GPS навигации Garmin – GPSMAP 62 – поддържа Custom Maps, BirdsEye™ Satellite imagery (изисква се абонамент) и фотонавигация. Апаратът е много здрав и водоустойчив, като е снабден с quad helix антена на изключително високо ниво на приемане. Допълнителен плюс е високоскоростната USB връзка. В него може да бъде инсталирана подробна пътна и offroad карта на България OFRM Geotrade.

Корабни и самолетни
Това са много висок клас професионални GPS навигатори. Основно обслужват навигационни системи на самолети, кораби и т.н.

Важен съвет при избор на GPS!

Преди да изберете и закупите подходяща навигация, решете за какво точно ви трябва. Например, искате ли да имате GPS апарат за навигация с вас през цялото време, или ви трябва само за автомобила?
Размерът на екрана на устройството ще зависи директно от това.

Необходимо е също да се оценят условията, в които ще се използва – дали ще има риск от удари, сътресения, падания, различни претоварвания. Ако е така, тогава се избира модел в здрав калъф, който няма да се страхува от влага или удар. Перфектен е Garmin Montana™ 650, който може да се ползва пеш, на път или по вода. Цената му е 1 335,60 лв., а ползите са огромни.
И още – ако се пътува с колата често, хубаво е да се прегледат функциите на GPS устройството за съхраняване на маршрутите. Някои запаметяват до 50 маршрута – това е много удобно, ако например се пътува в непознати градове по едни и същи маршрути. Също така, много навигации имат функцията „Track-Back“ – благодарение на нея, шофьорът се връща назад по предишния маршрут.

И все пак, повечето хора искат да купят GPS навигатор по една проста причина – за тях е важно да наблюдават местоположението си и да проследяват маршрута при движение. В този случай, това не може да се направи без карти на района. Като правило трябва да се закупи карта с памет с капацитет от 2 GB, 4 GB или 8 GB. Но има GPS устройства, които имат включена карта с памет.

юли 19th, 2019|Статии|