Д-р Димитър Тенчев – трансовата страна на човека

Home/Публикации/Статии/Д-р Димитър Тенчев – трансовата страна на човека
  • Димитър Тенчев Инсайтинг

Всички са слушали поне сто и един път култовия албум на Pink Floyd — „Тъмната страна на Луната“, нали?

Днес ще надникнем в тъмната и непозната страна на д-р Димитър Тенчев. Д-р Тенчев е познат в публичното пространство като психотерапевт, семинар лидер и основател на Инсайтинг. Също е известен като “Хипнотизаторът”, като иновативен писател и като нонконформист, издигнал слоугъна „бъди разЛичност“, който е превъплътил наяве във всяко свое поле на дейност и… във всяко свое бездействие (любим му е даоисткият принцип Уей У Уей — действай чрез бездействие).

Днес — ще се запознаем с една непозната страна на Димитър Тенчев — трансовата.

Д-р Димитър Тенчев:
Това не е просто моята непозната страна, а тъмната. енигматична, дори мистичната половина в човека изобщо.

Ред. Приемам забележката и задавам следващия въпрос:
Защо точно трансовата е обратната страна в психиката у човека, а не някоя друга — да речем архетипът на „Сянката“

Д-р Димитър Тенчев:
Сянката има своето място в преживелищната психотерапия, особено що се отнася до оцелостяването и възвръщането на интегритета на личността. Тя представлява всичко, което сме етикирали като негативно, и което сме се натирили в дълбинните кътчета на несъзнаваното; което неумело се опитваме да прикрием от себе си и от света; което неуспешно се мъчим да отречем, че съществува. Сянката обаче успява да се изплъзне от килера на подсъзнанието ни и да проектира исполинската си нематериална осанка точно там, където най-малко очакваме тя да се прояви и там, където най-силно не желаем тя да се появява. За да достигнем до архетипа на Сянката обаче и да я направим отново част от своето цялостно аз (подобно на Гед в Магьосникът от Землемория), ние трябва да преминем през червеевите дупки на транса и да се пренесем в селенията на човешкото несъзнавано, където се намира всичкото, включително и Сянката. И все пак, тя е много малка част от тъмната, трансова същност на човека.

Ред.:
Защо тъмна? Само лоша ли е тя?

Д-р Димитър Тенчев:
От зорите на човечеството съществува един атавистичен страх, който не ни е напуснал и до днес — страхът от тъмнината. Защото не можем да видим какво се крие в нея — от една страна, и защото от там обективно са дебнели и дебнат невидими опасности за човека — от друга. Човекът изпитва ужас от непознатото, респективно от мрака, в който най-често то се спотайва. По същия начин изпитваме ирационален страх от непознатото си аз, до което нямаме достъп в ежедневието си, и до което се достига през проходите на транса. Именно затова съм нарекъл тази част от психиката ни трансовата страна у човека. Подобно на обратната страна на Луната (за която има стотици конспиративни теории), тя е неосветена от прожектора на осъзнатостта ни и много малко знаем какво се крие в нея. А в нея се крият както въпросите, така и отговорите за същността ни, може би и за смисъла на живота.

Ред.:
И използваме транса, за да попаднем там?

Д-р Димитър Тенчев:
Не съм сигурен, че попаднем е точната дума, доколкото попадаме в по-мащабната — макар и напълно невидима, подобно подводните слоеве на айсберг, — част от самите нас. Но да, използваме транса, като лодка, с която започваме да странстваме из океана на трансперсоналната ни същност.

Ред.:
До какво може да доведе това?

Д-р Димитър Тенчев:
Отговорът е кратък и ясен: До себепознание, до изцеление, до откровение.

Задавам въпроса какви са неговите лични опитности в тъмните трансови води на собстевното му съзнание и какви са средствата, които е използвал, за да се озове там.

Трансовата визитка на д-р Димитър Тенчев е впечатляваща:

  • Започнах да се занимавам с автогенен тренинг още в седми клас (разрешените заглавия по тематиката бяха по това време малко на брой и трудно се намираха в страната).
  • Практикувам медитация и индуциране на променени състояния на съзнанието от 1988 г.
  • През 1990, на 19 годишна възраст, „избягах от вкъщи“ и се озовах в Индия, която се считаше за меката на автентичната духовност, което уви се оказа крайно погрешно вярване.
  • През 1992 осъществих първите си регресивни хипнози. Интересен е фактът, че автогенният тренинг (с който започнах трансовите си опитности), създаден от д-р Шулц, води началото си именно от феномените, които се проявяват в хипнотичен транс. Бих нарекъл навързването на тези точки в живота ми съдбовни.
  • През първите години на новия век започнах да експериментирам с променени интензивни дихателни модели и трансовите преживявания, до които водят те. Така през 2003, без тогава все още да го осъзнавам, създадох това, което се превърна в Инсайтинг Интензивното дишане малко по-късно.
  • От 2004 започнах професионалните си занимания с хипноза и хипнотерапия, които се оказаха не просто трансов портал към несъзнаваното, а цяла нова трансова вселена, която е богата, неизмерима и завладяваща.
  • Оттогава до днес (2018 г.), съм създал дванайсет авторски трансперсонални модули от курса по хипноза; Хаос медитацията — изцяло нов клас практики и парадигма за провеждане на медитацията; десетки променени модели на дишане, познати днес като дишанията Инсайтинг. Всичко изброено дотук е обединено именно от общия знаменател на транса и е познато днес като InSighting.

септември 28th, 2019|Публикации, Статии|